verslag kvw 2018

Verslag KinderVakantieWerk-week Milheeze.

Thema “Beestenboel”
Maandag 6 augustus was het weer zover! Voor alle kinderen van de basisschool en de schoolverlaters van groep 8, het begin van een beestachtig mooie week vol sport, spel en plezier.
Op maandag is het een traditie dat alle groepen een hut bouwen waarmee de eerste punten van de week verdiend kunnen worden. Het thema van dit jaar was: “Beestenboel” en de kinderen hebben samen met hun leiding weer hele mooie creaties weten te maken van hun hutten. We zijn allerlei dieren tegen gekomen, van dieren op de boerderij, tot apen, leeuwen, beren en olifanten. Het was een zeer warme dag, maar door het opzetten van parasols, hebben we extra schaduw weten te creëren, waardoor de kinderen lekker in de schaduw aan hun hut konden bouwen. Voor de kleuters zat na het bouwen van de hut de dag er op, de kinderen van de onder- en bovenbouw hebben ‘s middags een vossenjacht gehad. Diverse personen liepen die middag door het dorp met een kroon op het hoofd met daarop een dier. Werd die persoon aangetikt, dan moest deze persoon met de gehele groep een selfie maken die werd doorgestuurd naar de jury. Tijdens het lopen door het dorp konden de groepen extra punten halen door opdrachten te voltooien die ook per foto/selfie doorgestuurd werd naar de jury. Eén van die opdrachten was om een ludieke foto te maken met daarop ook de voorzitter van de K.V.W., waarbij één groep het voor elkaar kreeg om samen bij de voorzitter thuis een foto te maken in het zwembad. Heel fijn was het die dag dat dorpsgenoten spontaan sproeiers op de weg plaatsten, zodat de diverse groepen tijdens de vossenjacht konden afkoelen. Na een warme, maar ook mooie dag was het voor allen tijd om naar huis te gaan en af te koelen.
Dinsdags zijn de kleuters op diverse speelveldjes begonnen met allerlei spelletjes die ook weer met het thema te maken hadden, zoals, tractor race, stokpaardjes race, en zowaar een konijnenpolonaise en slingeren als een aap. Na alle spelletjes hebben de kleuters geknutseld aan hun wagentje dat wordt meegenomen tijdens de afsluitende optocht op vrijdag. Hierna was het tijd om samen de boterhammen op te eten en aansluitend naar huis te gaan. Voor de kinderen van de onder- en bovenbouw was er een programma in elkaar gezet met allemaal waterspelen bij Natuurpoort “Nederheide”. Gelukkig maar, want dit was de op één na warmste dag ooit gemeten in Nederland. Deze dag hebben we met legernetten ook weer voor extra schaduwplekken gezorgd en heel, heel veel extra water en ranja om te drinken. Door de warmte hebben we ook rekening gehouden met de intensiviteit van de spelen, hiervoor hadden we ons gehouden aan een aantal voorwaarden die in het Nationale Hitteplan staan en we verantwoord konden starten met een fantastische dag vol waterpret. Als een dolfijn moesten de kinderen door hoepels duiken en ook werden er eendjes uit een badje in het water gevist. Tussen alle spelletjes door hebben de kinderen zich prima vermaakt in het water en was het ondanks de hitte een zeer geslaagde dag.
Op woensdag zijn de kleuters op excursie geweest naar de boerderij. Dit was natuurlijk een mooie locatie voor ons thema “beestenboel”. Naast het bezoek aan de stallen waren er in de tuin van de boer ook weer een aantal spelletjes klaargezet, aangepast aan het thema. Zo konden de kinderen koeien melken in de stal en in de ballenbak tussen het stro, dieren gaan zoeken. Hierbij zijn weer de nodige punten verdiend door de teams, waardoor de strijd bij de kleuters nog heel spannend bleef. Prettig was het om te zien dat er veel ouders zijn komen kijken wat natuurlijk extra leuk is voor de kinderen, maar ook voor ons als werkgroep. De strijd bij de onder- en bovenbouw wordt vaak bepaald door het resultaat van de sportdag die op woensdag voor deze groepen op het programma stond. Deze dag is al jaren de meest favoriete dag van de week. Door al het sport en spel spektakel, opgebouwd door de werk- en bouwploeg kunnen de kinderen en leiding zich naar hartenlust uitleven om de nodige punten weer te verdienen. Tobbendansen, modderbak, bootjesrace en buikschuiven zijn zomaar een greep uit alle spellen die deze dag met veel plezier werden gespeeld. Gelukkig waren de weersomstandigheden wat veranderd en was het een aangename temperatuur om tot het uiterste te gaan voor die felbegeerde punten. Na een zeer intensieve dag hebben we de sportdag succesvol afgesloten en zijn de kinderen uitgeput naar huis gegaan.
Donderdag is voor de kleuters en de kinderen uit groep 3 en 4 altijd een mooie, maar lange dag, omdat we dan een volledige dag naar de speeltuin gaan. Dit jaar zijn we naar een speeltuin geweest in Grubbenvorst, een mooie speeltuin aan de rand van het bos. De kinderen hebben hier naar hartenlust kunnen spelen, in zowel de speeltuin als in het bos. Twee regen buien die we die dag op ons dak kregen konden de pret niet drukken, gelukkig hadden we met een zeil een groot afdak gemaakt, zodat we tijdens die twee buien niet nat zijn geworden. We hebben de regenbuien gewoon gebruikt als pauze om lekker te genieten van onze ranja en boterhammen. Helaas waren de omstandigheden voor de grote groepen net iets anders tijdens hun fietstocht naar Handel, gelukkig wel droog aangekomen op het rustpunt Natuurcentrum De Specht. Bij dit natuurcentrum hebben de groepen het Breukenpad gelopen, wat een leuke manier is om de kinderen wat te leren over de Peelrandbreuk. Op deze route zijn verschillende objecten te zien, die te maken hebben met de geologische breuklijn zoals een boombrug, een zandloper en een blote voetenpad. Hierna was het de bedoeling dat we zouden doorfietsen naar de speeltuin, maar doordat het hevig onweerde hadden we besloten om veilig de buien af te wachten en dan weer terug naar Millus te fietsen. Gelukkig hebben we allen droog en veilig de weg terug weten te vinden.
Vrijdags was het alweer de laatste dag van deze “Beestenboel”, waar het die dag voor de kleuters hun beurt is voor de sportdag. Deze wordt sinds een aantal jaar uitgezet achter het verzorgingstehuis “de Berken”. Zoals bij de grote groepen hebben ook deze kinderen diverse spellen gedaan, zoals de zeephelling en buikschuiven. Maar ook de stormbaan en het schuimbad waren spelen waar de kleuters veel plezier aan beleefden. Nadat alle spellen gespeeld waren en alle punten van de gehele week waren opgeteld konden de winnaars van de week bekend gemaakt worden. Na veel strijd was het groepje 6 die zich tot winnaars mochten uitroepen zonder alle anderen groepjes te kort te doen, want na een zodanig intensieve week is iedereen een winnaar! De laatste punten die gewonnen konden worden bij de onder- en bovenbouw was met een spellencircuit, groepsspelen en een wagentje bouwen voor in de afsluitende optocht. Bij de groepsspelen ging het er fanatiek aan toe. Dit omdat men de spelen direct tegen een andere groep speelde en dit dan ook zeker niet wilden verliezen. Vooral de strijd tussen de twee groepen van groep 8 was heftig, maar dit was dan ook de laatste keer dat ze samen tegen elkaar konden strijden. Na deze fantastische strijd werden ook de punten voor de onder- en bovenbouw bij elkaar opgeteld en waren de winnaars bij de onderbouw groep 9 en bij de bovenbouw groep 19. Na het bekend maken van de winnaars bij alle groepen hebben we gezamenlijk genoten van een broodje knakworst en een broodje frikandel voordat we ons gereed konden maken voor de afsluitende optocht.
Met de Fanfare St Cecilia voorop, voor de muzikale ondersteuning, hebben we onze gebruikelijke ronde door het dorp gelopen met onze winnende groepen als eerste achter de fanfare aan. Het was een mooi gezicht al die groepjes kinderen met hun versierde wagentjes door ons mooie dorp Millus, aangemoedigd door hun pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s en vele andere dorpsgenoten. Na de rondgang door het dorp hebben we nog een afsluitend spel gedaan op het veld bij de kerk, zodat iedereen nog eens kon zien hoe fanatiek onze kinderen zijn en het nog altijd super leuk vinden om buiten te spelen, sporten en ravotten. Na de afsluitende dankwoorden van de voorzitter was er een einde gekomen aan een “FANTASTISCHE BEESTENBOEL”.
Ook de kinderen die gebruik gemaakt hebben van de kinderopvang, hebben genoten en veel geleerd. De opvang is er voor kinderen waarvan de ouders de hele week, een dag of een dagdeel mee helpen om de overige kinderen een leuke tijd te bezorgen. Dus voor komende jaren, geef je op om te helpen, wij zorgen met veel plezier voor jullie kinderen die nog te jong zijn om mee te mogen doen.

Terug naar het nieuwsoverzicht