Verslag K.V.W. 2019

Maandag begon de 48ste KinderVakantieWerk-week in Milheeze. Heel veel kinderen hadden zich weer aangemeld en gelukkig had de werkgroep net voldoende leiding gevonden om al deze kinderen door deze week heen te loodsen. Nadat iedereen kennis had gemaakt met zijn of haar groepje en leiding opende Daan met een luide “Hallo Veenmollen en Veenmollinnekes” de kindervakantieweek. Na het openingsspel waarbij de groepjes met waterballonnen de eerste punten konden veroveren werd er begonnen aan het opbouwen van een heuse camping. Met karton, houten palen, liters verf en flink veel touw en plakband werden de mooiste creaties uit de grond gestampt. Caravans van meerdere verdiepingen, toiletgebouwen en zelfs een heus kampvuur werden door de enthousiaste kinderen en hun leiding in elkaar geknutseld. Zelfs een korte onderbreking met ranja en een zakje chips van de Dagwinkel kon het enthousiasme niet temperen. Na de de boterhammen en de groepsfoto’s mochten de kleuters alweer naar huis. De bovenbouw stortte zich nog op een aantal leuke spellen die her en der in Milheeze verspreid lagen. Ondanks de inspanningen van de ochtend werd er door de kinderen getracht om zoveel mogelijk punten te scoren via een hindernisbaan, yahtzee, blokjesvoetbal, jeu de boules, ping- en ranja-pong. Na afloop van deze eerste inspannende dag gingen de kinderen (en leiding) moe maar voldaan huiswaarts, zich al verheugend op de volgende dag van deze nu al fantastische kindervakantieweek.

Op de tweede dag van de Millusse kindervakantieweek gingen de kleuters naar de molen. Speciaal voor de kinderen (en omdat het een beetje waaide) had de molenaar van de Laurentia de wieken laten draaien. In deze feestelijke omstandigheden knutselden de kinderen samen met hun leiding aan de wagen waarmee ze vrijdag de optocht door Milheeze opvrolijken. Net zoals gisteren bij het hutten bouwen werden ook vandaag weer de meest mooie creaties gemaakt. Behalve knutselen werden er ook allerlei spelletjes gedaan. Van hoeveel-kindjes-passen-er-in-een tent tot water-estafette-met-een-lekke-beker: iedereen deed lekker enthousiast mee. Na afloop kregen ze ook nog eens een lekker frietje van Cafetaria De Molen.
De oudere kinderen stortten zich bij Nederheide op allerlei leuke water-, strand- en bosspellen. Ook hier was de variatie van spellen weer erg groot: van bokspringen tot boerenbosgolf en van tent opzetten tot een natte hindernisbaan in de zwemplas: de kinderen deden overal even enthousiast aan mee. Het was dan ook niet raar dat zij na afloop van deze leuke, intensieve dag met hun laatste inspanningen hun tanden zetten in het aangeboden frietje. Ook mag in dit verslag Frank Verberne zeker niet onvermeld blijven: dankzij de door hem aangeboden stroopwafels bleven alle kinderen deze dag bij krachten.

Met angst en beven keek de werkgroep van de kindervakantieweek uit naar deze woensdag. In de dagen voorafgaand werd er namelijk kou en regen voorspeld. Gelukkig viel de sportdag niet in het water. Sterker nog: het was fantastisch, droog en zonnig weer. Bij uitstek geschikt om spelletjes te spelen en met water te knoeien.
De kleuters werden met de huifkar van Geurts en de “Goede Moordenaar” naar het strand van Nederheide gereden. Daar speelden ze allerlei leuke, maar soms ook inspannende spelletjes. Met strandballen die misschien wel drie keer zo groot waren als de gemiddelde kleuter moest een parcours worden afgelegd waarbij een verfrissend briesje voor een extra moeilijkheid zorgde. Ook werd er flink getijgerd: zoveel mogelijk keer onder een camouflagenet door kruipen. De ochtend vloog voorbij en op de terugweg werden de kinderen door Van Kessel getrakteerd op een smakelijke snoepzak.
De bovenbouw had vandaag haar traditionele sportdag. Een evenement waarbij altijd veel punten te behalen zijn. De werkgroep had weer haar uiterste best gedaan om uitdagende en leuke spellen te verzinnen en deze bijtijds op het evenemententerrein aan De Bocht op te stellen. En met veel succes: de kinderen waren dolenthousiast bij het zien van de stormbaan, het zwembad en de metershoge “halfpipe-superslide”. Maar ook het modderbad, buikgijden, kratje stapelen en de vele andere spellen maakten dat er altijd hard gestreden werd om het beste resultaat. Na al deze inspanningen werden de kinderen op weg naar huis ook nog eens beloond met een omweg. Maar deze extra meters maakten zij graag: ook zij kregen bij Van Kessel een snoepzak aangeboden.

Vandaag stond het uitstapje naar een speeltuin op het programma. Blijkbaar hadden de kinderen erg veel zin in deze voorlaatste dag van de Millusse Kindervakantieweek. Om negen uur waren ze al voorzien van hun shirtjes en hadden nog snel even een plasje gedaan. Nog geen tien minuten later werden de drie bussen uitgewuifd door de achterblijvende ouders en vertrokken ze naar Avonturenpark Valdeludo in Echt. Op een mooie centrale plek werden de boterhammetjes gedropt en stoven de kinderen alle windrichtingen uit om te zien wat er allemaal te beleven viel. Een aantal bikkels ging meteen naar het hoogteparcours. Op 3 meter hoogte trotseerden zij, soms met knikkende knieën, verschillende hindernissen en zip-lines. Weer anderen gingen vlotje varen of naar de avonturenberg met uitkijktoren. Er was echt heel veel te doen: zelf off-road rijden met een jeep, crossfietsen, voetballen, samen met de leden van de werkgroep tussen de bladeren op drie meter hoogte springen of gewoon kliederen met zand en water. Sommige kinderen voelden pas laat in de middag hun maagjes knorren en aten toen maar snel hun snoepzak van De Weijerij en hun boterhammetjes op. Om drie uur was het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van het avonturenpark. In de bus met de kleuters gingen al snel de eerste oogjes dicht. In de bussen van de bovenbouw werden nog even de laatste restjes energie eruit gehost. Precies om half vijf waren de bussen weer terug in Millus en konden alle kinderen hun ouders alles vertellen over deze leuke dag.

Vrijdag was alweer de laatste dag van de 48ste editie van de Millusse Kindervakantieweek. Hopend dat het KNMI en Buienradar het weer eens mis hadden begon de werkgroep al vroeg met het opzetten van spellen in de buitenlucht. De basisschoolkinderen gingen bij de Peelwerker aan de slag met het bouwen en versieren van de karretjes voor de optocht. In de gymzaal was een heuse game-arena opgezet waar de groepen het via Mario Cart tegen elkaar opnamen. Op het kerkplein en op het grasveld achter de school gingen groepen aan de slag met een aantal leuke spellen. Tegen de middag kwam helaas de lang gevreesde regen toch met bakken uit de hemel. De werkgroep schakelde snel en verplaatste de buitenspellen en het knutselen naar binnen. De kleuters moesten nog beginnen aan hun programma en konden in de zaal van Cafetaria De Molen terecht. Daar speelden ze een aantal leuke alternatieve spellen. Toen het even droog werd en de koeken van Kapsalon Anmarie – De Dorpsbarbier op waren deden zij alsnog wat buitenspellen achter De Berken. Daar verbaasden de kleuters de toekijkende bejaarden door tientallen seconden aan een spijkerbroek te hangen. Om half zes waren alle kinderen klaar en aten met veel smaak de broodjes frikandel en knakworst en het blikje drinken. Dankzij de goede bodem waren de kinderen voldoende op kracht gekomen om, samen met de fanfare, aan de optocht door het dorp deel te nemen. Na afloop van de optocht was er de afsluiting in De Schans. Daar werden alle deelnemers, leiding, vrijwilligers, begunstigers en sponsors bedankt voor hun bijdrage in de afgelopen Kindervakantieweek. Ook werd er afscheid genomen van een aantal stoppende vrijwilligers: Rick Manders, Rianne Michels, Henrie van den Broek en Peter Swinkels. Die laatste werd door voorzitter Daan van der Aa (die ook stopt) verrast met een ere-lidmaatschap vanwege zijn 36-jarenlange inzet voor het KinderVakantieWerk in Milheeze.

Terug naar het nieuwsoverzicht